Spill og lek

Før i tiden spilte man ved hjelp av pinner og steiner. Utviklingen av har, kanskje heldigvis, gått fremover også innen for dette området. Oljen og muligheten til å lage plast var det første som i store steg endret spill og lek. Det er vel ikke et eneste hjem med barn som ikke har en stor kasse full med plastikkleker. Å spille spill sammen i familiehøytider som påske og jul er en populær aktivitet i norske hjem. Prisene på spilltilbehør har også sunket og racketer, baller med mer er noe enhver familie har flere stykker av. I tillegg har dataspill virkelig tatt av.

Spill som læring

I dagens informasjonssamfunn er det tett mellom inntrykkene og barna ser oss voksne ”leke” med nettbrettet. Da ønsker selvsagt de også å gjøre som oss og maset om tilgang til nettbrett øker. Dette er noe som bør utnyttes ved å laste ned spill som gir læring. Utvalget av denne typen apper er enormt, men det er også mye dårlig. Mange av disse er på engelsk, men det finnes dog flere gode apper for å lære seg slike ting som alfabet, tall og farger.

Det finnes flere typer manuelle varianter som barna også kan lære dette av, og det er jo selvsagt dette mange apper bygger på. Memory er et eksempel på et spill som gir god trening for hjernen og fungerer likt både som brettspill og som app. Fordelene med en app er at reglene overholdes. En overivrig 3-åring kan ikke jukse og det kan heller ikke foreldrene. Det er morsomt med Memory helt til du begynner å tape for de små – Noe som ikke tar alt for lang tid. Da er trøsten at treningen har hjulpet.

Spill som trening

Vi har også et stort utvalg av idretter, eksempelvis fotball, badminton osv. Disse kan også karakteriseres som spill. Denne type trening er ofte meget bra, delvis fordi man får brukt mange muskelgrupper og delvis fordi man ofte glemmer at det er trening. En time badminton i hagen føles kanskje ikke som trening, men her trenes eksplosivitet, koordinasjon og utholdenhet opp. Det er mye lettere for mange å aktivisere seg i form av slike aktiviteter, i tillegg, og kanskje det beste av alt, så gjør man noe sammen med hele familien.

Spille kan man jo også gjøre på andre som utøver sport og denne typen spill kan være spennende og utfordrende. Her er det også aktivisering av hjernen og det føles ofte ganske godt om man spiller på noe og vinner. Muligheten for å spille på slike ting er dag nærmest ubegrenset. Det er ikke lenger bare Norsk Tipping som man må henvende seg til, nå kan man spille på den lokale fotballkampen i 4. divisjon og samtidig legge inn noen kroner på hvorvidt Trump blir president i USA.

Spill godt for kropp og hode

Spill er ikke lengre noe man gjør på grusveien med et par steiner og noen pinner. Dataspill og apper står sentralt i hverdagen til folk flest. Dette kan utnyttes til læring og det gjelder egentlig at skolene følger med. Dagens engelskundervisning bør tilpasses det faktum at elevene trolig er på et relativt høyt nivå allerede fra første klasse. Den stillesittende spillingen bør man også vekselvis bytte ut med gammeldagse manuelle leker, og dermed spille for å trene kroppen fysisk. Da får man trent både kropp og hode.

Spill er også lærerikt